Lite tips till matlagandet....

Jag försöker undvika att äta för mycket pasta, men jag ÄLSKAR pasta!! Men om jag vill gå ner i vikt i kombination med träning, så måste jag ändra på lite. Då är det bra om man kan byta ut den goda pastan till annat gott då och då, och det finns faktiskt väldigt mycket annat gott i hyllorna. Jag gillar att prova nya gryn, korn, ris och annat, och det kommer ofta nya saker i mina matkassar och jag har fått många nya favoriter de senaste åren tack vare matkassarna och min Smakbox.
Jag har aldrig gjort en riktig risotto, har velat flera gånger men aldrig blivit av. Nu hade jag fått den här förpackningen, frösotto i en av Smakboxarna, och den blev klart en favorit för mig. Så enkelt och så god!
Ja, ni kan ju läsa själva på bilden.
Jag avnjöt denna ihop med kokt broccoli och fläskkotletter och en god chilimajonnäs, och jag gillade sammansättningen av riset, orzomixen och solroskärnorna. Gott med tuggmotstånd. Kommer absolut köpa flera gånger!
Gällande broccoli så är det mycket som inte utnyttjas av varan. Jag själv brukar slänga stammen, men har nu några gånger använt den också. Har skurit den i tunna skivor och kokt ihop med broccolibuketterna, och de är väldigt goda att äta. Det slängs alldeles för mycket mat, som vi kan använda på något sätt. När jag köper blomkål, så brukar jag steka blasten som sitter omkring blomkålen, kanske ihop med potatis, eller slänga ner i någon gryta. Eller kanske steka lite blomkål ihop med blasten och god krydda och flingsalt på! Mums! Fantasi!
En annan nyhet som jag har provat ett par gånger är orzomix! Så enkelt att använda, och lika gott som vanligt vitt ris eller pasta. Orzomixen är italienskt korn med lupinbulgur, gula linser och gröna ärtor. Inte särskilt mycket mätande här vid tillagning, därför jag gillar produkten samt att den är god. Rikligt med vatten och salt alternativt en buljongtärning, låt koka upp och häll i halva påsen av orzomixen. Sänk värmen och låt sjuda i tio minuter. Häll av vattnet och servera!
Jag brukar hälla en skvätt olivolja i grytan efter jag har silat av vattnet. Sedan serverar jag det med vad som lagas på spisen. Som i kväll så lagade jag en vegetarisk rätt, enkel och snabb och mycket god!  
Jag gjorde en honungsdressad linssallad med rostade grönsaker med fetaost. Receptet är från Linas matkasse. Mycket gott! Nyttigt!
Gör så här: Koka ½ förpackning orzomix ihop med 1 tärning grönsaksbuljong.
Blanda 1 förpackning linser (sköljda och avrunna) och 1 påse ruccola (sköljd) med 2 msk vitvinsvinäger, 1 msk dijonsenap, 1 msk honung, 1 msk torkad timjan, 3/4 tsk salt, ½ tsk chili flakes (min favoritkrydda), 2 tsk olivolja och minst 2 pressade (jag dubblar oftast antalet klyftor) vitlöksklyftor i en salladsskål.
Innan hade jag delat en fänkål, skurit bort roten. Skurit en röd paprika i klyftor. I en smord ugnsform och blandat med lite olivolja, salt och chili flakes. Rostade högt upp i ugnen 10 - 12 minuter. Grilleffekt på sista minuterna. Smulade en förpackning fetaost och strödde över grönsakerna när några minuter av tillagningstiden återstod.
Serverades med den honungsdressade linssalladen. Jag åt ikväll en portion, och har en portion tills i morgon kväll. Linssalladen blev så mycket av, så den kan jag äta tillsammans med rostbiffen som jag fixade i dag hemma hos syrran.
Ja just det, ännu ett tips, jag har nu gjort rostbiff för andra gången. Helt perfekt att ha i kylen som ett proteinrikt mellanmål. Jag kollar över reklambladen för att se om det finns något vettigt rostbiffkött till bra pris, köper och sedan slänger in den i ugnen med lite kryddor och lök. Skär upp i tunna skivor, så tunna som jag kan med en kniv. Sedan har jag lite tillgängligt mellanmål i kylen varje dag i alla fall en vecka! Perfekt att ta innan jag går till träningen.
 
Jag kommer att göra ett inlägg snart om alla möjliga mellanmål som jag hittar på. Kanske någon som kan få något tips? Sedan jag började äta mellanmål, så äter jag aldrig något onyttigt på jobbigt. Ärligt talat, så har jag faktiskt två chokladhjärtan liggandes i väskan sedan förra veckan som jag tog på jobbet en sen kväll (då suget träder in), och när jag såg dem häromdagen, så var jag inte sugen på att äta upp dem. Ja, jag har ätit lite onyttigt nu i helgen hos syrran (inlägg senare) men det var ett bakslag, ja, har ju inte varit så flitig med träning de sista två veckorna på grund av olika skäl, men nu måste det bli ändring, IGEN!
 
Har mina bakslag, men kommer alltid tillbaka!
Det är huvudsaken!
 
Nu väntar sängen! Jobb i morgon!
 
Natti,kramis!
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: