Lördagens maträtt var en enkel rätt, som mest passade som lite "plockmat" framför tv:n. Det var en rätt från matkassen, men den hade inte gjort mig mätt om jag hade haft den med som lunch en jobbdag. Men mycket gott!

Börja med att sätta ugnen på 250 grader.

Skala och skär en butternutpumpa i tärningar (cirka 6 dl). Blanda med olivolja och ½ tsk salt. Rosta mitt i ugnen 15 - 18 minuter, eller tills pumpan blivit mjuk. Jag körde nog 5 - 10 minuter längre, allt beror ju på ugnen.


Lägg 400 g gnocchi i en bunke med kallt vatten. Låt stå cirka 10 minuter.

Rosmarinsticks: skär remsor av två tortillabröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och krydda med 1 tsk torkad rosmarin och lite salt. Tillaga i nedre delen av ugnen 5 - 6 minuter eller tills bröden fått en gyllenbrun färg.


Lägg den rostade pumpan i en mixerbunke och mixa till en slät puré. Tillsätt 1 tsk vatten om den är för torr för att mixa. Smaka av med salt och svartpeppar.

Finhacka en vitlöksklyfta och ½ kruka salvia.

Häll av gnocchin ordentligt i ett durkslag. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja, bryn gnocchin 5 - 6 minuter eller tills den fått en krispig yta. Tillsätt den finhackade vitlöken och salvian. Låt fräsa ytterligare ½ minut.


Servera salviastekt gnocchi med rostad pumpacréme toppad med 100 g chèvre och rosmarinsticks.

Avnjöt detta goda i lördagskväll med ett glas vitt och Så mycket bättre.

Kärnorna i pumpan sparade jag och gjorde snacks av. Ta bort trådarna om kärnor och lägg fröna på en plåt med bakplåtspapper och ringla olivolja över och rosta högt upp i ugnen, 225 grader i cirka tio minuter. Obs! Håll lite koll så de inte bränns! Salta och ät fröna som snacks, eller använd dem naturella i sallader, musli eller i bröd.

Men som sagt, håll koll, lämna inte ugnen för länge :) men de går nog att knapra på ändå.
Den rostade pumpacrémen var mycket god, så den kan man ha till mycket annat.