Gremolatastekt torskrygg med brynt mandel och citronbakade rotfrukter

En rätt från Linas matkasse som jag nu gjorde på min lediga dag, så inga matlådor gjorda.
Sätt ugnen på 250 grader.  
Finhacka ½ paket bladpersilja och finriv skal av en citron. Blanda på en tallrik med 1 msk vetemjöl och 1 msk hyvlad mandel (lätt krossad). Torka av 300 gram torskrygg med hushållspapper och salta med ½ tsk salt. Vänd torsken i mjölblandningen.    
Dela en schalottenlök och två morötter på längden och lägg i en smörad ugnsform. Blanda ner 450 gram sparrispotatis, ½ tsk torkad rosmarin, 3/4 tsk salt, 1 tsk honung (tog lite mer) och olivolja. Dela den använda citronen och lägg ena halvan i formen (skiva den andra till servering). Baka högt uppe i ugnen 20- 25 minuter, eller tills potatisen är kvar.    
Sås: bryn 2 msk hyvlad mandel i 1 msk smör i en liten kastrull tills smöret och mandeln fått färg och en nötaktig doft. Pudra över en tsk vetemjöl, vispa ner 1 dl vatten, 1/4 tärning grönsaksbuljong och 2 pressade vitlöksklyftor. Låt sjuda i fem - sex minuter.
 
Krydda torsken med nymalen svartpeppar och stek den i lite olivolja på medeltemperatur 3 - 4 minuter på varje sida eller tills den är klar. Lägg på en tallrik!    
 
Ta ut rotfrukterna, pressa saften ur den rostade citronen med baksidan av en sked och blanda med rotfrukterna. 
Torka ur stekpannan, fräs ½ paket räkskott hastigt. 
Mycket gott, och nu är suget här, så jag kanske värmer lite i mikron.
 
Ja, inte många knop under fredagen, men som sagt, jag är ju ledig! Då ska man ta det lugnt! Men ett träningspass har det i alla fall blivit, ett kettlebellspass.
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: